Windows 11

Allt du behöver veta om Windows 11

2021-10-05 lanserade Microsoft, ganska oväntat, en ny version av Windows.
Här är allt du behöver veta om Windows 11, som bjuder på nytt gränssnitt och smartare funktioner.


Vad är Windows 11? 

En gång i tiden sa Microsoft att Windows 10 var den slutgiltiga versionen av Windows. Så blev inte riktigt fallet. Den 5/10 2021 lanserades Windows 11 som ger operativsystemet ett nytt gränssnitt och ett gäng nya och uppdaterade applikationer. Även om det under huven snarare är en rejäl uppdatering av Windows 10 än ett generationsskifte. Från och med idag kommer du kunna välja om du vill få din nya dator installerad med Windows 10 eller Windows 11. 


Vad kostar Windows 11? 

Har du en dator med en Windows 10-licens är uppgraderingen till Windows 11 gratis.


Vad är den stora skillnaden mot Windows 10? 

Det mest uppenbara är att gränssnittet är rejält omarbetat. Många skulle nog säga att Windows 11 rör sig lite åt MacOS i både utseendet och den nya ljuddesignen, och det är lätt att förstå varför.  

Aktivitetsfältet har centrerats(gillar du inte den nya placeringen så kan du enkelt flytta tillbaks den till det traditionella vänstra läget) och startmenyn har genomgått en ordentlig transformation. 

En ny meny för widgets, alltså insticksprogram, har uppenbarat sig och går att skräddarsy med allt från kalender och väderapplikationer till nyhetsflöde och lättåtkomliga ”att göra-listor”.  

Ett flertal av de medföljande Microsoft-applikationerna har också fått stora uppdateringar.  Mejlprogrammet, appbutiken, kalendern, klockan och inte minst Paint har fått nya gränssnitt och funktioner.

 

Kan Windows 11 köra Android-appar?  

En av de stora nyheterna med Windows 11 är att operativsystemet ska få stöd för Android-appar. Notera "ska". Stödet kommer inte att finnas inbyggt vid lanseringen den 5 oktober 2021. 


Kan min dator köra Windows 11? 

Systemkraven för Windows 11 är markant mycket högre än för Windows 10. Om din dator är mer än ett par år gammal finns stor risk att den innehåller hårdvara som inte stöds.  

Microsoft uppger att det mycket väl kan gå att installera operativsystemet på äldre datorer, men att de inte har någon officiell support för detta.  

Listan över syste,krav innehåller bland annat: 

  • Processor: 1 GHz eller snabbare med minst två kärnor.
  • Arbetsminne: Minst 4 GB(8 GB rekommenderas). 
  • Lagring: Minst 64 GB. 
  • Säkerhet: Hårdvarustöd för UEFI, Secureboot och TPM 2.0.  
  • Grafikkort: Kräver stöd för Directx 12 eller senare.  
  • Skärm: Upplösning på 720p eller högre. 

Vad händer med Windows 10 nu? 

Windows 10 kommer fortsätta att supportas av Microsoft ända till oktober 2025. Det innebär att du i praktiken kan fortsätta som vanligt utan att göra uppdateringen, om du så önskar.
Vi rekommenderar dock så klart att göra den kostnadsfria uppgraderingen till Windows 11 och ta del av alla de fina uppdateringar som kommer med det nya operativsystemet från Microsoft.
Många kommande appar och program kommer också förr eller senare kräva Windows 11, för att kunna installeras eller uppdateras.